Sernik z gorzką czekoladą i pomarańczą

Składniki :

  • 110 g mąki pszennej
  • 100 g masła (zimnego)
  • 35 g kakao
  • 60 g cukru pudru
  • łyżka zimnej wody
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 kg sera (zmielonego trzykrotnie, najlepiej gęstego)
  • szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • 200 ml śmietanki kremowej
  • 1/4 szklanki skórki pomarańczowej, smażonej w cukrze
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g śmietanki kremowej
  • 100 g skórki, do posypania

Przygotowanie :

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem.Wszystkie składniki zemleć w malakserze lub wyrobić ręcznie do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Schłodzić w lodówce przez pół godziny.Po tym czasie wyjąć ciasto i wylepić nim dno tortownicy. Nakłuć widelcem. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Do piekarnika włożyć na najniższy poziom żaroodporne naczynie wypełnione wrzącą wodą.

Ser z cukrem utrzeć rózgą na gładką masę, dodawać po jednym jajku, mieszając za każdym razem. Dodać resztę składników i energicznie wymieszać rózgą do połączenia. Na koniec wsypać skórkę pomarańczową i wymieszać delikatnie szpatułką. Wylać masę serową na gorący lub wystudzony spód i piec około 1 godziny 20 minut w temperaturze 170 stopni na środkowym poziomie, aż boki sernika zetną się, a środek nie będzie surowy. Wyjąć naczynie z wodą z piekarnika. Studzić w uchylonym piekarniku, następnie chłodzić przez noc w lodówce. Po schłodzeniu oddzielić delikatnie boki sernika od tortownicy i zdjąć obręcz.

Rozpuścić na parze czekoladę ze śmietanką, wymieszać do otrzymania gładkiej masy. Lekko wystudzić, rozsmarować na wierzchu sernika. Posypać skórką pomarańczową.

sernik z gorzką czekoladą i pomarańczą

1 Komentarz

Odpowiedz na „~przepis na naleśnikiAnuluj pisanie odpowiedzi

Wymagane pola są oznaczone *.