Amerykańskie ciasto z jabłkami i orzechami

Ciasto o smaku czekoladowym z nutą cynamonu oraz dodatkiem jabłek i orzechów.. Jest też znane pod nazwą „wiewiórka”. Bardzo szybkie w przygotowaniu, puszyste i mokre w środku. Udaje się za każdym razem :)

Składniki :

  • 2-3 średnie jabłka
  • 150g orzechów włoskich (ok pół szklanki)
  • pół opakowania cynamonu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • pół szklanki mąki
  • pół szklanki oleju

Przygotowanie :

Mąkę przesiewamy przez sito i łączymy z pozostałymi suchymi składnikami. Dodajemy olej, mleko i jajka. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na końcu dodajemy rozdrobnione orzechy i pokrojone w kostkę jabłka – delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą ( u mnie kwadratowa forma o wymiarach 21x21cm).  Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.