Kurczak po chińsku z sezamem

Składniki :

  • 1,5 paczki warzyw -  „mieszanka chińska”
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • pół łyżeczki startego świeżego imbiru lub łyżeczka suszonego
  • 1 łyżka sezamu
  • sól
  • chilli (według uznania)
  • pół szlanki wody + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej – do zagęszczenia
  • 2 łyżki oliwy do smażenia

Przygotowanie :

Kurczaka myjemy i kroimy w paseczki, podsmażamy krótko na patelni na najwyższej mocy kuchenki , cały czas mieszając. Dodajemy warzywa i dusimy ok 15 minut pod przykryciem. Następnie doprawiamy solą, chilli, czosnkiem, sosem sojowym, octem ryżowym, imbirem i sezamem (zostawiając trochę do posypania). Rozrabiamy mąkę ziemniaczaną z wodą  – dolewamy do warzyw i kurczaka mieszając, aż sos zgęstnieje. Na patelnię wrzucamy ugotowany wcześniej makaron ryżowy i mieszamy wszystko razem. Podajemy posypane sezamem.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.