Ciasto jogurtowo-cytrynowe w 5 minut

Samo ciasto przygotowuje sie dosłownie w 5 minut i nie wymaga skomplikowanych czynności – wszystkie składniki mieszamy na gładką masę i wlewamy do formy. Wychodzi idealnie słodkie, o cytrynowym aromacie, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.

Składniki :

  • 400g jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia (ja dałam 2 łyżeczki)
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta lub kasza manna do obsypania formy

Przygotowanie :

Miksujemy jajka z jogurtem skórką z cytryny i sokiem przez kilka minut, stopniowo dosypując cukier.  Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Keksówkę smarujemy tłuszczem, obsypujemy mąką i wlewamy ciasto. Pieczemy 50-60 minut w 180C. Po upieczeniu odstawiamy na minimum godzinę do chłodnego miejsca ( nie kroimy gorącego ciasta).

5 Komentarze

  1. Kiedyś miałam przepis na ciasto cytrynowe z książeczki kucharskiej, poradnika, piekłam je 3 razy i trzy razy wyszedł mi zakalec ;) Pech mnie w końcu opuścił i teraz piekę cytryńce z radością, a z jogurtem są przepyszne bo puszyste :) Pięknie Ci się upiekło :)

    Pozdrawiam serdecznie!

  2. Szczerze mówiąc robilam tego typu ciasto po raz pierwszy i na pewno do niego powroce :) wpadlam na przepis w internecie i troche go zmodyfikowalam w trakcie robienia ale wyszlo bardzo dobre. Polecam

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.