Dietetyczne szaszłyki z kurczakiem i warzywami

Składniki :

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 średnia cukinia
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 10 pieczarek
  • ziołowa przyprawa do grilla
  • pół szklanki oliwy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki soli

Przygotowanie :

Kurczaka w całości moczymy w solance (woda + rozpuszczona w niej sól) przez kilka godzin, odstawiając go do lodówki. Dzięki temu będzie bardziej soczysty. Następnie kroimy go w grubą kostkę podobnie jak warzywa. Oliwę mieszamy z rozgniecionym czosnkiem i ostawiamy do lodówki. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy po kolei warzywa na przemian z kurczakiem. Przygotowaną wcześniej marynatą smarujemy za pomocą pędzelka szaszłyki ze wszystkich stron oraz posypujemy je przyprawą do grilla. Tak przygotowane szaszłyki możemy już układać na grillu.

2 Komentarze

Odpowiedz na „~SandraAnuluj pisanie odpowiedzi

Wymagane pola są oznaczone *.