Leczo

Składniki :

  • 1 czerwona papryka
  • 1 średnia cukinia
  • puszka pomidorów
  • 2 cebule cukrowe
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 kiełbaski
  • chilli
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka pasty a paprykowej
  • pół szklanki wody

Przygotowanie :

Kiełbaski kroimy w kostkę i smażymy na łyżce oleju. Pod koniec dodajemy pokrojone w kostke cebule, cukinie oraz paprykę. Kiedy się zeszklą wrzucamy na patelnię pomidory i zalewamy wszystko wodą. Dodajemy koncentrat pomidorowy i pastę paprykowaą oraz rozgnieciony czosnek. Doprawiamy solą pieprze i chilly według uznania. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy około pół godziny. Podajemy z chlebem, ryżem lub makaronem.

8 Komentarze

  1. Wspaniały przepis, leczo jest potrawą z kuchni węgierskiej. Dlatego zamiast koncentratu pomidorowego dałem ketchup pikantny z Pińczowa. Leczo było bardzo dobre, dziękuję za przepis i polecam tą zmianę.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.