Domowe musli granola

Moja wersja granoli jest z dodatkiem orzechów włoskich, rodzynek i gorzkiej czekolady. „Baza” : płatki owsiane, płatki żytnie, prażone siemie lniane i prażony ryż brązowy – dzięki niemu całość jest bardziej lekka i chrupiąca. Możemy za każdym razem dowolnie modyfikowac skład, dodajac rozne rodzaje płatków lub bakalii. Domowa granola jest na pewno o wiele lepsza (zdrowsza i tańsza) niż ta ze sklepu :) Polecam !

Składniki :

  • 1 pełna szklanka płatków owsianych
  • 1 pełna szklanka płatków żytnich
  • 1 pełna szklanka prażonego ryżu brązowego
  • pół szklanki prażonego siemienia lnianego
  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • pół szklanki rodzynek sułtańskich
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady – posiekanej
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyzki dżemu (jasnego, najlepiej z moreli)

Przygotowanie :

Suche składniki przesypujemy do oddzielnej dużej miski. Miód, olej i dżem rozpuszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia, po czym wlewamy do reszty  i mieszamy tak aby syrop zlepił wszystkie płatki. Masę wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia,  ugniatamy ją z wierzchu.. Wstawiamy do rozgrzanego do 190C piekarnika na 15 minut. Studzimy w chłodnym miejscu przez godzinę, kiedy masa stanie się krucha łamiemy ją na małe kawałki lub siekamy nożem. Trzymamy w zamkniętym naczyniu.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.