Sajgonki w cieście naleśnikowym

Uproszczona wersja sajgonek, zamiast papieru ryżowego – naleśniki. Farsz na bazie kurczaka i gotowanych warzyw.

Składniki : 

  • ugotowane mięso z połowy piersi kurczaka (lub np. 3 udek)
  • 2 duże ugotowane marchewki
  • 1 duża ugotowana pietruszka
  • 1/4 główki białej kapusty – ugotowanej
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • chilli
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • ciasto naleśnikowe wg własnego przepisu
  • sos słodko-kwaśny
  • olej do smażenia

Przygotowanie : 

Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni. Gdy ostygnie łączymy z posiekanym drobno mięsem z kurczaka oraz pokrojonymi w drobną kostę ugotowanymi warzywami. Doprawiamy solą, pieprze, chilli i sosem sojowym, mieszamy. Smażymy cienkie naleśniki. Na naleśniki wykładamy po łyżce farszu , zwijamy boki i rolujemy ciasto. Tak przygotowane sajgonki smażymy na głębokim oleju i podajemy gorące ze schłodzonym sosem słodko-kwaśnym.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.