Duże ciastka z czekoladą i orzechami

Składniki :

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • kostka masła o temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki jasnego cukru brązowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 duże jajka
  • 340g posiekanej czekolady mlecznej lub deserowej
  • 1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich / pekan
  • sól morska do posypania po wirzchu

Przygotowanie :

Wymieszać mąkę z solą i sodą. Na średnich obrotach miksera ucierać przez kilka minut masło z cukrami aż do połączenia. Dodać po kolei jajka wciąż miksując. Dodać pozostałe suche składniki i zmniejszyć obroty miksera. Mieszać krótko – tylko do połączenia. Na końcu połączyć masę z czekoladą i orzechami. Odmierzając łyżką formować okrągłe ciastka na blaszce (zachować kilka cm odstępu – ciastka rosną). Każde ciastko posypać solą morską. Piec ok 10-12 minut w 190C. Wyjąc z piekarnika i studzic na kratce ok 15 minut aż ciastka zrobią się kruche.

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.