Puszysty omlet z serem i pieczarkami

Składniki :

  • 2 jajka
  •  1 łyżeczka mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka śmietany
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • 5 średnich pieczarek
  • ser żółty

Przygotowanie :

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Zółtka mieszamy ze śmietaną, mąką solą i pieprzem tak aby nie powstały grudki. Łączymy białka z żółtkami  delikatnie mieszając do uzyskania jednolitej masy. Na patelni teflonowej ( na zwykłej omlet może przywierać) smażymy na łyżce masła pieczarki pokrojone w grube plastry. Po usmażeniu na złoty kolor zdejmujemy z patelni , dodajemy drugą łyżkę masła i wlewamy omlet. Smażymy na wolnym ogniu z obu stron, możemy przykryć patelnię pokrywą. Po wyjęciu na talerz połowę omletu posypujemy startym serem i układamy pieczarki. Składamy omlet na pół i posypujemy natką pietruszki.

4 Komentarze

  1. Widzę same tu pyszności :) Super blog! Będę często do Ciebie zaglądać po nowe i smaczne przepisy. Już jutro serwuje Twój omlet. Na pewno będzie pyszny!
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.