Czekośliwka – powidła śliwkowe z czekoladą

Przepis do wykorzystania latem, ale chciałam się nim podzielić przy okazji otwarcia ostatniego słoiczka .. :)

Składniki  :

  • 2800 g węgierek (waga po wypestkowaniu)
  • 750 g cukru
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 60 g kakao 

Przygotowanie :

Śliwki kroimy w mniejsze kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 godziny, aż puszczą sok. Następnie gotujemy je na małym ogniu przez 1,5 godziny. Kolejnego dnia znów smażymy śliwki przez około 30 minut lub dłużej, aż całość zgęstnieje. Śliwki studzimy, miksujemy za pomocą blendera. Ponownie stawiamy na gaz, kiedy będą bardzo gorące dodajemy połamaną czekoladę i kakao. Gorącą czekośliwkę przekładamy do słoików, dobrze zakręcamy i stawiamy do góry dnem.

2 Komentarze

    • Szczerze mówiąc znam tylko powidła wiśniowe i śliwkowe z dodatkiem czekolady , o malinach nie słyszałam :) ale chętnie wypróbuję

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.