Kruche ciasteczka czekoladowo-kokosowe

Składniki : 

  • 120g miękkiego masła
  • 70g cukru (brązowy lub biały)
  • 1 roztrzepane jajko
  • 250g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 czekolada mleczna lub gorzka
  • 2 princessy kokosowe (małe) lub 3 łyzki wiórków kokosowych

Przygotowanie : 

Masło ubić razem z cukrem, aż masa będzie jasna i gładka. Dodać jajko, dalej miksując. Wmieszać mąkę z solą, posiekaną czekoladą i wafelkami princessa, dobrze wymieszać. Masa będzie bardzo gęsta, dobrze ją wyrobić.
Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, mocno je spłaszczać.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 10 – 12 minut, aż będą koloru jasnobrązowego. Studzić na kratce.

 

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.