Domowa WuZetka

Składniki : 

  • 12 jajek
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 230 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 60 g masła, roztopionego i wystudzonego
  • 1 szklanka nalewki wiśniowej
  • pół szklanki wody
  • 1l śmietany kremówki 36%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny 
  • aromat waniliowy
  • 1 czekolada gorzka
  • 1 czekolada mleczna
  • łyżka masła
  • 2 łyżki wody
  • wiśnie z zalewy lub świeże

Przygotowanie : 

Ciasto :

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną masę dodając powoli cukier , dodajemy delikatnie mieszając przesianą mąkę z kakao. Żółtka mieszamy z roztopionym masłem dodajemy do masy. Przekładamy do nasmarowanej masłem i obsypanej mąką dużej blachy. Pieczemy w 180C ok. 30-40 minut.Po wystudzeniu kroimy   wzdłuż na 2 rownej wielkosci części. Oba nasączmy przygotowanym z nalewki i wody pączem.

Krem :

Ubijamy kremówkę (pokojowa temperatura) na sztywną pianę dodając cukier puder i kilka kropel aromatu waniliowego. Rozpuszczamy żelatynę w odrobinie gorącej wody i delikatnie przestudzoną mieszamy w tym samym naczyniu z 2 łyżkami śmietany. Dodajemy do całości kremu mieszając na szybkich obrotach. Odkładamy kilka łyżek kremu do dekoracji. Resztą przekładamy 1 część ciasta i przykrywamy drugą częścią. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Polewa i dekoracja :

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady z masłem i odrobiną wody – do jednolitej masy. Polewamy wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

Dekorujemy każdy kawałek ciasta kleksami kremu i układamy na nich wiśnie.

 

 

 

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.