Szarlotka królewska

Składniki :

Biszkopt :

  • 6 jajek
  • 5 łyżek cukry
  • 6 łyżek mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Galaretka jabłkowa :

  • jabłka 1 – 1,5 kg
  • galaretka cytrynowa
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • cukier
  • sok z cytryny
  • szczypta cynamonu

Masa śmietanowa :

  • 500ml śmietany 30%
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • odrobina wody
  • cukier puder ok. 3 łyżki
  • aromat waniliowy

Polewa czekoladowa :

  • 1 jajko
  • pół kostki masła
  • cukier puder/zwykły cukier
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie :
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną dużej formie, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić do temperatury pokojowej.Studzic przy uchylonym piekarniku.

Jabłka obrać, pokroić na kawałki, zalać około 3/4 szklanki wody (jeśli są mało soczyste), dusić do miękkości ( pod koniec duszenia syropu ma zostać około 1/3 szklanki, wtedy on pięknie wsiąknie w biszkopt i nie trzeba ponczować) następnie wsypać galaretkę i żelatynę, wymieszać, masę odstawić do częściowego stężenia, a następnie wyłożyć na biszkopt, schłodzić w lodówce do stężenia.

Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Żelatynę dobrze wymieszać z wrzącą wodą, zahartować dwiema łyżkami masy śmietanowej, przelać do całości, zmiksować do dokładnego połączenia składników. Następnie śmietanę rozprowadzić na masie jabłkowej, wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki na parę godzin do stężenia.

Jajko roztrzepujemy z mlekiem, cukrem i aromatem, wlewamy do rondla i podgrzewamy cały czas miesając. Dodajemy pół kostki roztopionego masła i kakao. Podgrzewamy mieszając aż do zgęstnienia masy. Gdy ostygnie polewamy ciasto.

  

 

5 Komentarze

  1. Wspaniała szarlotka ja dałem jabłka prażone z waniliną z Gomar Pińczów. Dziękuję za przepis pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.