sałatka caprese z makaronem

Składniki (na 1 porcję)  : 

  • garść makaronu penne ugotowanego wcześniej
  • 1 pomidor
  • pół „kulki” mozarelli
  • świeża bazylia
  • ząbek czosnku
  • ocet balsamiczny 1 łyżka
  • oliwa/olej 2 łyżki
  • sól- pół łyżeczki
  • pieprz
  • cukier puder – pół łyżeczki
  • ocet pół łyżki
  • sok z cytryny – kilka kropel
  • musztarda dijon – pół łyżeczki
  • parmezan

Przygotowanie : 

 Sos :  Oliwę mieszamy z sokiem z cyrtyny, rozgniecionym czosnkiem, przyprawami i musztardą dijon ( najlepiej zrobić to w zamkniętym słoiku , wtedy składniki sie dobrze wymieszają). 

Pomidora i mozarellę  kroimy w kostkę, mieszamy z wczesniej ugotowanym (zimnym) makaronem. Polewamy całość sosem, łyżką octu balsamicznego. Na koniec posypujemy listkami bazylii i startym parmezanem.

 

 

 

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.