Makaron a’la carbonara

Makaron a’la carbonara – ponieważ włoski sos carbonara robi się na bazie jajek albo jajek z dodatkiem słodkiej śmietany , które wylewamy bezpośrednio na gorący makaron – zastygając powstaje sos. Tutaj moja wersja bez dodatku jajek.

Składniki :

  • porcja makaronu fusilli (świderki) 1 osoby
  • 3-4  średniej grubości plasterki boczku
  • pół średniej cebuli
  • śmietana 30% (lub zwykła)- pół szklanki
  • 4 łyżki wody
  • płaska łyżeczka mąki
  • parmezan
  • natka pietruszki do posypania
  • sól
  • pieprz
  • trochę soku z cytryny

Przygotowanie :

Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę , najpierw na patelnie wrzucamy boczek jak się przyrumieni  – cebulę. W szklance mieszamy wodę z mąką, następnie dodajemy śmietaną sól i pieprz. Wylewamy masę na patelnię mieszając aż do zgęstnienia sosu ( dodajemy kika łyżek wody gdy sos wyjdzie za gęsty). Podajemy z makaronem posypując startym parmezanem i natką pietruszki.

3 Komentarze

  1. carbonara to jaja, jaja i jeszcze raz jaja! Nie ma w niej śmietany! Nie ma w niej mąki! Natki pietruszki tez nie ma!

    • Dlatego napisałam „a’la carbonara” proszę czytać ze zrozumieniem… Jeśli woli Pani przyrządzać to danie z samych jaj to wyjdzie coś podobnego do jajecznicy z boczkiem i makaronem. powodzenia :)
      A natka pietruszki jest do przystrojenia jak widać na załączonym obrazku i w opisie.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.