Jajko na szpinaku z parmezanem

Składniki : 

  • 1 jajko
  • szpinak rozmrożony – 2 duże łyżki
  • czosnek – pół ząbka
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • masło – 1 łyżeczka
  • tarty parmezan

Przgotowanie :

Szpinak smażymy na maśle na małej mocy kuchenki. dodajemy kilka kropel soku z cytryny, sól,pieprz, rozgnieciony w prasce czosnek, mieszamy i dusimy przykrywając pokrywą ok 5 minut. W tym czasie rozbijamy jajko do oddzielnej szklanki, następnie przelewamy go do głębkokiej łyżki wazowej i zanurzamy  we wrzątku na ok. 4-5 minut (jeśli ma być płynne w środku) lub 7 minut (jeśli ma być na twardo). Na talerzyk wykładamy szpinak, układamy na nim jajko (jeśli jest na miękko można go rozciąć) posypujemy startym szpinakiem, solą i pieprzem.

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.