Francuska zupa cebulowa z grzanką

Jest to jedna z moich ulubionych zup i robię ją dosyć często. Można ją podawać w tradycyjnej formie ( tak jak u mnie na zdjęciu) lub zabielić i zmiksowac na krem, wtedy podajemy z grzankami posypanymi serem.  Zeby osiągnąć pożądany smak trzeba w odpowiedni sposób skarmelizować cebulę, zajmuje to wiecej czasu ale dla takiego efektu warto dłużej poczekać :)

Składniki :

  • bulion (najlepiej drobiowo- warzywny) – 5l
  • 5 dużych cebul
  • masło – 1 łyżka
  • wino białe wytrawne – pół szklanki
  • tymianek
  • pieprz
  • sól
  • grzanki z białego pieczywa z serem żółtym

Przygotowanie :

Przygotoać wczesniej zrobiony bulion z kurczaka z warzywami, odcedzić. Cebule pokroić na pół i następnie w plasterki ( średniej grubości). Na patelni rozgrzać na małym ogniu masło i zeszklić cebule tak , aby tylko trochę zmiękła. Dolać wino , chwilę odparować i zamknąć pokrywę patelni. Dusić 10 -15 minut pod przykryciem. Zwiększyć moc kuchenki, posypać rozmiękniętą cebulę łyżeczką cukru i  smażyć kolejne 10-15 minut do uzyskania brązowo-złotego koloru. Dodajemy cebulę i tymianek  do bulionu, doprawiamy solą pieprzem i  gotujemy ok. 15 minut ( zagęszczamy  2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej rozpuszczonymi w zimnej wodzie jeśli jest taka potrzeba). Podajemy z grzanką ułożoną na zupie.

 

 

4 Komentarze

    • Ja też jadłam różne zupy cebulowe – moja babcia robi z normalnie podsmażanej cebuli i dodaje inne przyprawy, ale z tego przepisu wychodzi dużo bardziej aromatyczna.

    • Rozmięknie tak samo jak grzanki :) Zupa cebulowa ma to do siebie że głownym składnikiem jest cebula, dlatego podajemy ją z grzanką w środku żeby urozmaicic posiłek (tak mi się przynajmniej wydaje:) Jemy ją normalnie dzieląc na kawałki łyżką.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.