Sernik z białą czekoladą i żurawinami

Składniki : 

  • 500g sera trzykrotnie mielonego – najlepiej gotowy ser do serników
  • 200ml śmietany kremówki
  • 200g białej czekolady
  • 2 jajka 
  • cukier puder – 4 łyżki
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka lub 3 krople olejku waniliowego
  • skórka z cytryny 
  • 2/3 szklanki żurawiny suszonej, swiezej lub mrożonej
  • 3 łyżki płatków migdałowych 
  • 200g herbatników lub innych ciasteczek
  • 50g masła rozpuszczonego

Przygotowanie:   

Żurawiny suszone zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. 

Ubijamy kremówkę. Roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę (3/4 tego co mamy) z odrobiną wody. Miksujemy ser twarogowy z jajkami, cukrem, budyniem, skórką z cytryny, ekstraktem z wanilii. Dodajemy ostudzoną czekoladę, miksujemy, na końcu powoli dodajemy ubitą śmietanę najlepiej samodzielnie mieszając lub w mikserzena najwolniejszych obrotach. 

Cistka miksujemy na proszek, dodajemy w trakcie rozpuszczone masło, Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko okrągły spód), wylewamy masę sernikową, na wierzchu posypujemy żurawinami i płatkami migdałowymi. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180C i pieczemy ok. godziny. Po ostudzeniu  polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej resztką  czekolady i.wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

 

 

 

 

 

 

 

5 Komentarze

  1. Sernik wygląda przepysznie – na tortownicy o jakiej średnicy był pieczony, bo nie wiem jak przeliczyć składniki?

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.