Kurczak z warzywami po chińsku

 

Zamiast gotowej mieszanki z torebki można w szybki i prosty sposób przyrządzić swoją wersję kurczaka po chińsku , wystarczą  trzy podstawowe składniki z których możemy zrobić sos : sos sojowy, czosnek, imbir. Jeden z lepszych jakie jadłam.

Składniki (na dużą patelnię) :

  • pierś z kurczaka – 300g
  • ryż baskati lub inny pełnoziarnisty – 300g
  • gotowa mieszanka warzyw na patelnię  – 450g
  • sos sojowy – 2 pełne łyżki ( można użyć również ostrygowego lub rybnego)
  • imbir świeży – 1 łyżeczka startego / mielony – 1 płaska łyżeczka
  • czosnek – 4 ząbki
  • chilli mielone lub pieprz cayenne – szczypta
  • cukier – 1 płaska łyżeczka
  • sól szczypta
  • pieprz

Przygotowanie :

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki i smażymy na łyżce oleju na patelni teflonowej. sos sojowy, imbir, czosnek starty i pozostałe przyprawy mieszamy w miseczce z łyżką wody, nastepnie wlewamy na patelnie i smażymy przez minutę z kurczakiem.  Dodajemy na patelnie reszte warzyw i smażymy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po 7-10 minutach przykrywamy pokrywą i chwilę dusimy. Podajemy z gorącym ryżem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.